Heb jij een deadline of een spreadline?
Doen wat jij wilt en je bereikt Flow

Heb jij een deadline of een spreadline?

Iedereen heeft ze. DEADLINES! Die dag waarop er iets af ‘moet’. Zo’n dwingend kattenbelletje dat het die dag ‘moet’ gebeuren. Die dag en dat tijdstip dat ‘het’ opgeleverd of gedaan moet worden. Dat moment waar je zelfs de dag ervoor nóg een reminder voor die ene grote dag in je agenda zet. Die dag waarvan je zeker weet dat je de nacht ervoor wakker ligt. En op die betreffende dag verschijnt het als eerste op je smartphone: ’Deadline project X’! Dat zijn DEADLINES! Letterlijk een dode streep! Oef dat klinkt niet fijn!

Bekentenis van de vitaliteitscoach: ik heb ze ook jarenlang gehad

En ja, ik ken ook verstikkende en remmende gevoel van een deadline in de nek hebben. En druk heb ik nodig om te presteren maar zo hard werken dat je de deadline haalt en dat je er dan vervolgens helemaal af ligt omdat al je energie op is gegaan aan het opleveren van ‘dat’ ene ding. Ja ik beken! Ook ik als vitaliteitscoach heb dat gehad. En heel soms heb ik ze nog. Het begon al vroeger op school. De deadline voor mijn boekbespreking van het 11e verplichte boek van m’n literatuurlijst Nederlands. Nog later de deadline voor het opleveren van het jaarlijkse POP-plan voor mijn manager. Herken je de vraag: “Waar wil je in Q3 volgend jaar doen aan persoonlijke ontwikkeling?” En ook die dedaline van het marketingplan Key Accounts voor het jaar 2000-nog-wat waarin er 150K gebudgetteerd moest worden. Anders kreeg ik geen geld voor de marketingcampagnes in dat jaar wat volgde. Dus wat deed ik met al die deadlines? Ik kocht vroeger als leerling van mijn eigen budgetje (lees: spaarpot) een samenvatting van het 11everplichte boek Nederlands bij een andere leerling. En later schreef ik in mijn marketingplan niet theoretisch onderbouwde, maar KEK-Klinkende acties met een geschat budgetje. En ik kreeg het vinkje gelukkig. En ook schreef ik in m’n POP-plan een ‘High Empowerment Leaderschip Programme’ voor in Q3. Het stond prachtig en zelfverzekerd in mijn plan. Maar God mag weten welk instituut dat aanbood….Maar HELP was stiekem wel wat ik voelde. Want hoe wist ik toen, wat ik twaalf maanden later wilde leren. En ga zo maar door. Nu realiseer ik me dat het allemaal zaken waren waar ik eigenlijk niet gemotiveerd voor was. Of zaken die ik eigenlijk nog niet zo goed wist hoe er mee om te gaan, maar er geen hulp bij durfde te vragen. Want hey, ik moet dit zelf weten, ik ben toch de expert…want ik ben hier toch van! En zo gaan velen met mij om met deadlines. Die rete-zware dingen die in je nek jagen. Die schaduw waar je maar niet los van komt. En oh, wat slurpt en vreet dat een hoop energie.

Hoe een marathon rennen mij een les leerde…

Ik ben letterlijk gaan wegrennen voor leegslurpende zaken op mijn werk. Ik heb er meer dan 1000 km na werktijd voor weggerend. Ik wilde ook in sport mijn ‘deadline’ halen en de Marathon onder de 4 uur over de finish lopen. Een flinke man met de hamer was er voor nodig om mij te laten voelen dat dit niet langer kon. Ik werd letterlijk door mijn eigen benen tot stilstand gebracht. Het lood en zuur in de benen lieten me eerder dood dan levend voelen. Hoezo ‘ DEAD’line? Wat als ik me nu niet laat leiden door de gedachtes in mijn hoofd. Die gedachtes die zeggen dat ik onder de vier uur MOET lopen anders…. Wat als ik nu besluit te luisteren naar mijn gevoel en ik doe wat ik WIL. Ik wil hier genieten, want dit is mijn dag, mijn marathon.

Wat gebeurt er als ik kies voor het beleven van het moment. En mij richt op waar ik nu op het parcours ben en mij alleen richt op de eerstvolgende stap. De eerstvolgende stap die daardoor lichter en soepeler aanvoelde. Mijn lijf ontspande meer en met elke stap kwam de finish dichterbij. En ik ging in 4.08.00u stralend de finish over. Applaus volgde! Van onbekenden, maar vooral ook van mezelf. Ik heb het gedaan en ik ben trots! En de dagen erna heb ik flink moeten herstellen. Dit inzicht kostte me wat maar leverde me veel op. Het was me tijdens de marathon gelukt om vanuit een survivalmodus terug te keren naar een modus van performance en flow. Wat nu als ik besluit om bij alles wat ik doe te voelen of dat is wat ik echt wil? Wat nu als ik dat op werk ook doe? Dan gaat dat mij toch met meer gemak en flow naar de finish van mijn werkprojecten helpen. Sindsdien kies ik ervoor om alleen zaken te doen waar ik intrinsiek gemotiveerd voor ben. Te doen waar ik mij goed bij voel, wat ik leuk vind en waar ik van ga leren en wat voor mij waarde toevoegt.

Hoe dan wel: Geen DEADLINES, maar SPREADLINES

Wat is mijn gouden tip voor het werken met energie. Heel simpel. Het begint bij WILLEN in plaats van MOETEN. Het begint niet bij de deadline maar bij de start van jouw werk. Het begint bij het ja of nee zeggen op een vraag of een projectaanbod. Heb ik zin in dit project? Ben ik er gemotiveerd voor? Wil ik dit doen? Ga ik hiervan leren? Voegt dit waarde toe voor mij en mijn omgeving? Als mijn antwoord ‘Ja’ is, dan ga ik ervoor. En dan pas ga ik mijn SPREADLine bepalen. De dag waarop ik het mag verspreiden. De dag waarop ik mag presenteren, de dag waarop ik het mag laten zien. De dag waarop ik ‘Spread the word’ mag zeggen. En zo gaat mijn actie niet DEAD of dood. Nee, het komt juist tot leven, het verspreidt zich! Wat een feest en wat een energie komt er dan los. Zoveel dat ik zelfs na de SPREADLine nog sta te stuiteren van de positieve energie.

Een voorbeeldje van een SPREADLine in de praktijk

Vorig jaar besloot ik dat ik zelf een website wilde maken voor mijn eigen bedrijf. Wat leek het mij gaaf om een mooi online visitekaartje van mijn bedrijf te maken. Het zou een inspirerende plek worden waar mijn klant op bezoek komt, zich thuis voelt en gezien en geraakt wordt. Dat was mijn doel. En 1-11-2017 zou de website staan. Is het gelukt? Ja! Heeft het energie gekost? Ja, natuurlijk! Heeft het energie opgeleverd! Ja, nog veel meer! Heb ik af en toe wakker gelegen ’s nachts? Soms, maar dan van een nieuwe brainwave in plaats van een hersenbreuk. Was het altijd makkelijk? Nee, want wat bleek HTML zo niet mijn ding.  Heb ik geleerd? Ja, ik ben creatiever geworden. En ik heb geleerd hulp in te schakelen op die vlakken waar ik geen energie van krijg. De technische zaken heb ik uitbesteed aan de expert en al mijn positieve vibes heb ik gericht op het creatieve vormgevende deel. En op 1-11-2017 heb ik www.flowdevelopment.nl geSPREAD! Wat een feest. Ik wilde dit graag en stond mijzelf toe om dit project flexibel, bewust en vol inspiratie te doorlopen.

Lancering van het tofste SPREADSheet ooit: Werken met SpreadLines

Werk kan zo veel leuker. Werk geeft energie en plezier. En als jij ervoor kiest om te werken met SPREADLines dan weet ik zeker dat je in een positieve Flow werkt. Wil jij ook werken met SPREADLines, weet dan dat ik nu werk aan een tof SPREADSheet. Het allereerste SPREADSheet zonder stomme cijfers of data overkill. Het is een SPREADSheet vol tips voor werken in FLOW. En die ga ik binnenkort GRATIS weggeven! Omdat ik het wil! Ik gun het jou! Ik gun jou FLOW op jouw werk en in jouw leven.

Greetz Florence

PSSSSSS, please SPREAD the word, zodat meer mensen in FLOW werken door deze te liken of sharen