Jip en Janneke zijn bevlogen

Jip en Janneke zijn bevlogen

‘Vandaag start de Week van de Bevlogenheid,’zegt Jip

‘O ja?’ zegt Janneke. ‘Moeten we daar iets speciaals mee doen?’

‘Ja,’ zegt Jip. ‘Maar wat precies weet ik ook niet?’


Ze vragen het aan de baas. ‘Baas,’ zegt Jip. ‘Wat moeten we precies doen in de Week van de Bevlogenheid’

‘Engagement’ zegt Baas. ‘Laat me zien dat jullie begeesterd, bezield en betrokken zijn. Datjullie werken met Passie…dus dat! Ga lekker aan de slag! Ik weet zeker dat 't jullie lukt.’

Jip en Janneke kijken elkaar met grote ogen aan. En lopen terug naar hun werkplek.

‘Ik snap het nog niet’ zegt Janneke. ‘Waarom praat de baas altijd in een andere taal’.

‘Weet ik ook niet’ zegt Jip. ‘Ik ken ook geen Passie hier, wel een Bassie’.

 ‘Ik hou niet van geesten’ zegt Janneke.

‘Ik ook niet’ zegt Jip ‘en in deze speciale week wil ik ook niet zielig zijn’

Afbeelding1van bron www.inzaketalen.nl

Ze lopen terug naar de werkvloer. Het is daar druk. Er zijn veel mensen. Sommige praten. Anderen lezen. En mensen kijken op schermen.

‘Saai hier he’, zegt Jip

‘Ja, enorm’ zegt Janneke. ‘Zullen dan we deze week gewoon eens doen wat we echt leuk vinden?’ zegt Janneke.

‘Jaaaa! Zullen we een laken over ons hoofd doen? Dan doen we alsof we geesten zijn. En we vliegen met ons werk van het ene naar het andere buro. En we trekken iedereen mee’ zegt Jip enthousiast.

‘Zorg dan wel dat je ook met Bassie werkt!’ tipt Janneke. ‘Dan doen we tenminste iets van wat de Baas aan ons vroeg.

Die week vloog de tijd voorbij. Jip en Janneke en Bassie en de andere collega’s stortten zich vol overgave in het werk. Nog nooit zijn ze zo snel van buro naar buro gegaan. Ze vlogen met z’n allen door het werk…en wat een lol hadden ze!

‘Leuk he’ zegt Jip

Ja, zegt Janneke. ‘Was het maar iedere week die week van de Bevlogenheid’.

De Week van de Bevlogenheid

Vandaag start dus de Week van de Bevlogenheid. Jip en Janneke maakten er in mijn verhaal kinderlijk eenvoudig een feestje van. De echte boekjes over de twee buurkindjes die alledaagse dingen beleven staan juist bekend om hun eenvoud. Ook liet ik mijn verhaal zien wat gebeurt als je de term “bevlogenheid” niet goed uitlegt. Gebeurt dit nu vaak op de werkvloer? Ja! Want wat mij opvalt als ik bij bedrijven kom, is dat ik vaak grootse wensen voorbij hoor komen. Bijvoorbeeld een MT dat zegt: ‘We willen alleen bevlogen medewerkers’.Veel medewerkers en managers vragen zich dan af wat zo’n management term voor hen betekent. Ik zie het gedachtewolkje al boven hun hoofd gaan: ‘Moet ik mijn werk nou nog leuker vinden soms?’ of ‘Het zal wel allemaal, maar ik doe gewoon wat ik altijd al doe’. Of je hoort de critici zeggen: ‘het MT heeft vast weer een ‘deepdive’ gedaan’. Het blijft dus vaak bij een ‘management’ term, waarbij de vertaalslag naar de praktijk. Dus wat betekent ‘bevlogenheid’ voor jou en jouw werk?

Praat in Jip en Janneke taal op werk

En denk nu nog even terug naar Jip en Janneke. Zo veel verschil jij niet van Jip en Janneke. Jij beleeft toch ook alledaagse dingen op jouw werk? Jij gaat ook naar werk…je treft collega’s en je doet dingen die je leuk vindt en dingen die je niet zo leuk of lastig vindt. En zou het dan niet fijn als jij en jouw collega’s weten wat je wel en niet leuk vindt? En dat jij samen met jouw ‘Baas’ bespreekt voor welke projecten jij warmloopt. En dat jij voor minstens 80% van de tijd taken kunt uitvoeren waar je zin in hebt en daarin op kunt gaan. Zorg dan dat je met elkaar in gesprek gaat en af kunt spreken wat je van elkaar verwacht of nodig hebt. Want eerlijk hoor…dat lukt niemand in zijn eentje. Zelfs de ‘Baas’ vindt het zelf best lastig om het gesprek met jou aan te gaan over ‘Bevlogenheid’. De ‘Baas’ heeft ook zijn eigen vertaling bij ‘Bevlogenheid’. En de ‘Baas’ weet ook niet altijd wat dat voor jou en jouw werk in de praktijk betekent. En de vertaling en ideeën van de ‘Baas’ zijn weer anders zijn dan die van jou. Op werk halen we er dus lang nog niet uit wat er in zit. Help elkaar daarom gewoon en praat erover!

 In 2025 is 80%van werkend Nederland bevlogen

Dit is de doelstelling van de initiatiefnemers van de Week van Bevlogenheid. Zij stellen dat bevlogen mensen voldoening halen uit hun werk, dat ze zeer betrokken zijn en zich energiek, vitaal en trots voelen. Daarmee draagt bevlogenheid bij aan de psychische en lichamelijke gezondheid. Net zo belangrijk is dat bevlogenheid mensen productiever en innovatiever maakt. Helaas geven zij ook aan dat nu minder dan 20% van de Nederlandse werknemers als bevlogen wordt aangemerkt. Om dit percentage te vergroten geef ik graag vier praktische tips.

De 4 tips voor meer ‘bevlogenheid’ op jouw werk

  1. Ga eerst samen met collega’s in gesprek wat jullie verstaan onder bevlogenheid. Wat is het eigenlijk? De volgende vragen kun je dan aan elkaar stellen: Wat betekent het voor jou? In welke omgeving laat je ‘bevlogenheid’ zien? Is dat alleen in het eigen team? Of ook bij de klant? In overleggen of achter jouw PC? En welk gedrag laat je zien als je bevlogen bent. Pas als je dit samen deelt, heb je een gemeenschappelijk beeld en kun je naar tip 2.
  2. Bepaal samen eens welke waarde ‘bevlogenheid’ voor jullie heeft. Hierbij kun je denken aan vragen als: Waar ben je van overtuigd als er bevlogenheid is? Welke waarde vult het voor jullie team in? Wat is er zo belangrijk voor jullie als er bevlogen wordt gewerkt? Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het team meer energie ervaart in de samenwerking of dat er minder fouten worden gemaakt. Of dat er meer loyaliteit onderling en naar de klant toe is. Of dat er meer productie of omzet wordt gedraaid. Of dat er meer vrijheid wordt ervaren in werk.
  3. De laatste stap is om samen jullie teamidentiteit en doel te bepalen. Samen vinden jullie antwoorden op wat jullie dan te doen hebben? Welke identiteit heeft jullie team? Waar staat jullie team voor? Welke rol/bijdrage heeft ieder van jullie in het team? Hoe voelt ieder van jullie zich in het team? Wat is jullie doel?
  4. Vanuit dit doel kunnen jullie de praktische vertaling naar het werk maken. Dan kun je samen bepalen wat de taken zijn waar jij voor warm loopt en die bijdragen aan jullie doel. Dan kun jij die taken vol overgave doen! En dan laten jij en je collega’s dat gedrag zien wat jullie samen als team graag willen zien. Gegarandeerd dat je dan met plezier naar werk gaat. En dan zal je zien dat jullie als team op alle vlakken beter presteren.

Als je met deze vier tips start, zou jij je dan net zo ‘bevlogen’ op werk kunnen voelen als Jip en Janneke? Ik wens je een fijne Week van de Bevlogenheid!

Florence Damen

Flow Development

 

Sluit Menu