Besteed jij tijd aan jouw leven? Ook na jouw vakantie!

Besteed jij tijd aan jouw leven? Ook na jouw vakantie!

Twee weken geleden liep ik langs Lac Besson in de Franse Alpen. Wat een prachtige plek. Een zeegroen bergmeer omringd met mooi bergtoppen en parelwitte sneeuwveldjes. Samen met mijn man en onze drie kids genoten we op onze zomervakantie van het buitenzijn, elkaar en de mooie omgeving. We maakten de eerste week gave bergwandelingen. Dit is Genieten met een grote G! Niet wetende dat na amper 1 week onze vakantie bruut afgebroken zou worden. Ons zoontje brak zijn bovenbeen volledig door een aanrijding op de camping. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daar zaten we ineens in een ziekenhuis in Grenoble. Ik bespaar je alle details over de operatie en de repatriëring. Waar het om gaat is dat ik me door dit ongeluk nog meer realiseerde waar het leven om draait. Om aandacht, om dingen doen die waardevol voor me zijn, om bij mensen te zijn waar ik mij prettig voel of die me inspireren. En om elke dag zelf de verantwoordelijkheid te nemen om er wat van te maken, no matter what.

Neem het leven zoals het komt

Natuurlijk is onze vakantiereis korter geworden, maar wat ben ik blij dat ik thuis ons zoontje kan helpen bij zijn herstel. En hij maakt er wel een feestje van hoor. Hij heeft gezongen op ‘Au Champs Élysée, omdat een Franse verpleegster dat elke dag voor hem zong. Hij heeft centjes verdiend met handtekeningen op zijn gips a 1euro het stuk, en hij heeft een fenomenale krukkenrace gehouden. Wat neemt hij het leven zoals het komt. Hij besteedt zijn tijd vrolijk op een manier die hem nu past met zijn volledig gipsen been. Door hem realiseerde ik me nog sterker dat het belangrijk is om tijd aan het leven te besteden, net zoals hij dat doet. In plaats van het leven te besteden aan de tijd. Ook als de vakantie voorbij is en ik weer aan het werk ga en mijn zoontje, dit keer met rolstoel, weer naar school gaat.

Besteed jij tijd aan JOUW leven?

Of laat je jouw leven leiden door de tijd. Ga jij op maandagochtend 8.30u kantoor binnen en stop je einde middag om dan pas te starten met leven? Laat je je leven of kies je zelf waar je aan wilt werken? Kortom: Besteed jij tijd aan jouw leven? Veel mensen die na hun vakantie weer 1 dag aan het werk zijn, hoor ik zeggen: ”Mijn vakantiegevoel is al weer ver weg hoor”. Ze komen moe thuis na de eerste werkdagen. Ze laten zich inhalen door de tijd, werken stapels emails af, wonen vergaderingen bij waar ze weinig energie van krijgen of vragen zich af hoe ze de KPI’s van Q3 en Q4 gaan behalen. En wat verlangen ze weer naar dat ontspannen relaxte gevoel van de vakantie waar je zelf kon bepalen wat je wilde doen? Je kunt natuurlijk wachten tot de zomer van 2019. Mooier zou het zijn als je vanaf nu elke dag momenten van ontspanning kunt inbouwen en datgene kunt doen waar je echt blij van wordt. En daar heb ik een paar simpele tips voor:

  1. Als je zo’n stress of hellup-momentje hebt: Adem in …adem uit.
  2. Neem na iedere 25minuten even vijf minuten pauze om niks te denken of doen. Ga in de ze 5 minuten even bewegen of maak een praatje met een collega of neem een gezonde snack. Is dit niks doen? Ja! En ja, dat is 1/6 van jouw tijd. Maar weet je ook hoeveel effectiever je wordt? Google maar even op Pomodoro-techniek.
  3. Hoe kun jij een voor jou ‘werkend’ leven leiden? Schets eens jouw ideale werkdag van uur tot uur. Met wie ben je? Waar ben je? Wat voor gevoel heb je? Wat doe je?
  4. Bepaal eens 1 kleine actie, een mini actie, die je net iets dichter bij jouw ideale dag brengt
  5. En bedenk en voer de volgende mini- actie uit, net zolang tot je er bent 🙂

Ik gun en wens je fijne werkdagen toe. Maak het werkend voor jou en besteed tijd aan jouw leven! Go with the flow! Ook namens onze zoon 🙂

 

 

Sluit Menu